Huldiging jubilarissen en koningschieten schutterij St.Job, Weert op 16 september 2023.

Dit is de derde keer dat we ons St. Jobfeest vieren in september. Om 14.00 uur werden alle leden verwacht in uniform. Ook de genodigden waren welkom om 14.00 uur. Er werd begonnen met koffie/thee en vlaai.
Hierna kwam John van Rooy van schuttersbond EMM aan het woord en huldigde onze jubilarissen in uniform, te weten, Marie-José Nouwen, 25 jaar lid en Karin Janssen, 25 jaar lid. Frans Voermans van de LBT kon toen Marie-José huldigen. Zij speelt al 25 jaar fluit.
Hierna kreeg onze voorzitter Jos Doré de microfoon en huldigde alle jubilarissen van onze vereniging.
Marga Doré die 40 jaar geleden al lid werd van onze vereniging maar door de komst van de  kinderen tijdelijk het lidmaatschap opzegde en 25 jaar geleden zich weer aanmeldde bij schutterij St.Job. Marga heeft als marketentster gelopen. Vanwege gezondheidsredenen is ze hiermee moeten stoppen. Marga heeft geschoten in een dameszestal toen de dames nog niet mochten meeschieten op het OLS en in een drietal op het LDS. Als haar gezondheid het toelaat wil ze haar steentje bijdragen bij activiteiten.
Karin Janssen; bij haar stroomt ook het schuttersbloed door de aderen, net zoals bij vader Jac, die commandant is geweest en een aantal jaren penningmeester. Twee zussen die vroeger bij de majorettes waren en haar broer die als bordjesdrager liep. Doordat Karin veel met oudste zus Truus omging, is zij ook bij de schutterij gekomen 25 jaar geleden. Ook Karin loopt al die tijd al als marketentster. Karin zorgt ook voor koffie of thee en vlaai als de leden oud papier ophalen in de wijk. Ook helpt zij in de tuin. Ook zat Karin in de poetsploeg. Karin schiet ook al vanaf het begin dat ze lid is. Ze heeft geschoten in een dameszestal en op het LDS en nu in het tweede zestal of in het drietal.
Marie-José Nouwen is ook al 25 jaar lid. Zij ging dochter Katinka altijd naar de repetitie brengen en halen en ging ook mee naar schuttersfeesten. Toen werd zij gestrikt om zelf ook lid te worden. Zij kreeg nog les van Koos Schroën. Zij speelt al 25 jaar fluit, o.a. altfluit en piccolo. Ze gaf zelf ook les aan leerlingen op de blokfluit.
Jaren geleden heeft ze al in het bestuur gezeten en sinds januari dit jaar is zij weer in het bestuur. Hier heeft zij een taak in het secretariaat, samen met Karoline en Truus. Marie-José was bij St. Job een van de eerste vrouwen die opgesteld werden in het zestal dat op het OLS mocht schieten. Zij schiet nog steeds op het OLS. In Merkelbeek werd ze samen met de andere vijf schutters tweede op het OLS in 2017. Dit was een hoogtepunt voor haar. Zij heeft ook in 2016, 2017 en 2018 meegelopen met de man die zich toen koning schoot. Zij zit ook al zeker 20 jaar in de  uniformencommissie. Zij is de contactpersoon met Janfré of de naaister. Zij is altijd bereid om te helpen waar ze kan. Af en toe draait ze een bardienst samen met iemand anders.
Ook werd de “Jobtopper” uitgereikt. Dit is een beeldje dat aan iemand wordt gegeven die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging. Dit keer was het Frans Looyen, die het beeldje in ontvangst mocht nemen. Hij coördineert al jaren het ophalen van het oud papier.
Hierna kwamen er nog wat mededelingen.
De jubilarissen konden buiten in een rij staan, zodat iedereen hen kon feliciteren.

Degene die deze dag mee wilde schieten voor koning, kon zich opgeven.
Nadat de vogel in de kogelvanger was gehesen, werd er gestart met schieten. Er waren 7 kandidaten. Uiteindelijk was het Minke Kneepkens die met het 88e schot de vogel naar beneden haalde. Dit was de tweede keer achter elkaar. Hierna werd zij gefeliciteerd door de aanwezigen. Samen met vriend Boudewijn gingen ze met een paar leden van de uniformencommissie naar boven om de koningskleren en koninginnekleren aan te trekken. Toen ze weer beneden waren, werd er buiten een serenade aan hun gebracht. Minke zal samen met Boudewijn uittreden als koningspaar.
Ondertussen was het eten gearriveerd en mensen konden zelf bestellen wat ze graag hadden. Hierna was het nog even gezellig en toen was het weer tijd om naar huis te gaan.

Met dank aan Erik Kiggen voor de foto’s.